Onze app is veranderd, wat betekent dit voor jou? Meer info

Pottenkijkers bij het parkeren: extra stress of geen probleem?

Parkeren… het is niet alleen vaak duur, maar soms ook best lastig. Word jij al zenuwachtig als het fileparkeren lijkt te gaan worden? En wat te denken van pottenkijkers? We vroegen het onze gebruikers.

Pottenkijkers bij het parkeren: extra stress of geen probleem?

Wat blijkt? Ruim een derde van de Nederlandse automobilisten wordt zenuwachtig als ze zien dat iemand tijdens het inparkeren naar ze kijkt (36%). Stressbestendigheid komt met de jaren, zo lijkt het bovendien. Het aandeel ligt voor mensen onder de 35 namelijk zelfs op 57%.

Aan het zelfvertrouwen van de Nederlandse automobilisten ligt het overigens niet: het leeuwendeel vindt dat hij of zij goed is in achteruit inparkeren (67%) en fileparkeren (59%). En bijna drie op de vier geeft aan autorijden leuk te vinden (72%).

Vaker met de auto weg

De pandemie heeft grote invloed gehad op ons reisgedrag. Minder files, meer parkeerplekken. Nu ‘het einde in zicht is’ volgens Mark Rutte, durven Nederlanders voorzichtig te dromen van het leven na de coronacrisis. Bijna de helft van de automobilisten (47%) verwacht na de pandemie vaker met de auto op vakantie of een weekendje weg te gaan. Dat kan overigens ook prima, bijvoorbeeld in de vorm van een roadtrip in eigen land.

Ook lijken we blijvend anders om te gaan met hygiëne. Ruim een derde (35%) van de mensen vermijdt waar mogelijk het aanraken van publieke machines, zoals parkeermeters. Verder denkt een groot deel (32%) in het post-coronatijdperk meer online afspraken te hebben om economisch met het aantal autoritten om te gaan. En dat scheelt ook nog eens voor het milieu. Op naar schonere steden, dus!

Tijd voor een lijstje. Dit is de top 5 voornemens voor na corona:

  1. Vaker met de auto op vakantie (47%)
  2. Vaker met de auto op pad (46%)
  3. Vermijden van aanraken van parkeermeters (35%)
  4. Meer online afspraken, minder op weg voor werk (32%)
  5. Vooraf checken of er beschikbare parkeerplekken zijn (17%)

Mannen: ‘Wij parkeren beter’

Parkeren kan dus lastig zijn. Maar daar lijkt corona wat in te hebben veranderd. Bijna de helft van de Nederlanders (44%) vindt het sinds het uitbreken van de coronacrisis, makkelijker om te parkeren. En wie kan er nou beter kan autorijden – man of vrouw? De discussie is zo oud als de weg naar Rome.

De feiten: mannen hebben de afgelopen twaalf maanden meer boetes ontvangen dan in de twaalf maanden ervoor (37%), bij vrouwen lag dat percentage op 26 procent. Daarnaast hebben meer mannen (36%) schade gereden dan vrouwen (23%). De meningen: 77 procent van de mannen denkt goed achteruit in te kunnen parkeren, tegenover 58 procent van de vrouwelijke ondervraagden.

Mannen (68%) zijn ook nog zelfverzekerder dan vrouwen (50%) als het gaat om fileparkeren. Over het algemeen vinden mannen (39%) van zichzelf dat ze beter kunnen parkeren dan de gemiddelde Nederlander. Slechts 23 procent van de vrouwen denkt hetzelfde. Vul zelf maar wie dan ook echt het beste zelfbeeld heeft.

Het onderzoek is uitgevoerd via Markteffect in maart 2021 onder 1.061 Nederlandse respondenten.

Meer nieuwsberichten

Copyright © 2023 Easypark. Alle rechten voorbehouden.