Onze app is veranderd, wat betekent dit voor jou? Meer info

Phishing en andere fraude: wat kun je doen?

Helaas, ook Parkmobile-klanten zijn soms het doelwit van smishing en phishing, twee vormen van internetfraude. Bekijk actuele voorbeelden en lees wat je ertegen kunt doen.

Phishing en andere fraude: wat kun je doen?

Bij smishing ontvangen potentiële slachtoffers een sms met daarin meestal een betaalverzoek, soms een link. Bij phishing ontvang je een e-mail. Ook hier wordt gevraagd om op een link te klikken. Deze stuurt je dan door naar een valse website. Het doel? Toegang krijgen tot persoonlijke informatie, zoals je wachtwoord, e-mailadres, telefoonnummer of woonadres. Deze gegevens kunnen oplichters op een later moment misbruiken.

5 tips om internetfraude tegen te gaan

1. Check het bankrekeningnummer

Bij EasyPark gebruiken wij de volgende bankrekeningnummers:
NL80ABNA086926971 t.n.v. ST PARKEERGELDEN NL (Automatisch incasso)
NL04ADYB2017400157 t.n.v. Adyen (iDEAL-link na niet succesvolle afschrijving, verzonden via e-mail en sms)

2. Log in op de website van de afzender

Controleer altijd of je wel écht een openstaande rekening hebt. Klik in de app op ‘Account’ en bekijk onder ‘Facturen’ of je een betalingsachterstand hebt. Bij twijfel, check het bij onze klantenservice via parkmobile.nl/contact. Let op; zoek wel altijd zelf het nummer op en gebruik nooit het telefoonnummer uit de ontvangen e-mail.

3. Check de afzender

Op het eerste gezicht lijkt de naam te kloppen, maar zodra je er met je muis overheen beweegt, zie je een heel ander e-mailadres terug. Facturen worden altijd verstuurd vanuit noreply@parkmobile.com

4. Neem bij twijfel contact op

Komt het bericht onverwachts, dan is dat vaak met een reden. Neem bij twijfel telefonisch contact op met de afzender. Let op; gebruik nooit het telefoonnummer uit de ontvangen e-mail of sms maar zoek het zelf op.

5. Let op fouten

Hoewel oplichters er steeds beter in worden, vind je meestal nog wat foutjes terug in het bericht. Een spelfout, een oud logo… Allemaal tekenen die erop duiden dat het om fraude gaat.

Per ongeluk toch slachtoffer geworden? Onderneem actie.

Als je per ongeluk toch hebt gereageerd op een vals bericht of e-mail, denk dan aan de volgende punten:

  1. Heb je ergens een wachtwoord ingevoerd? Verander deze meteen.
  2. Heb je betaald of bank- of creditcardgegevens ingevuld? Breng je bank en/of creditcardmaatschappij hiervan op de hoogte.
  3. Doe digitaal aangifte bij de politie via: politie.nl/aangifte-of-melding-doen
  4. Meld het bij de Fraudehelpdesk: fraudehelpdesk.nl

Meer informatie

Alles over veilig internetgebruik, nepacties en hoe deze te herkennen vind je op veiliginternetten.nl. Voor actuele voorbeelden ga je naar onze  helpdesk.

Meer nieuwsberichten

Copyright © 2023 Easypark. Alle rechten voorbehouden.