Zakelijk parkeren kan net even wat ingewikkelder zijn. Je parkeert meer en de administratie wordt al snel complex. Hoe zit het bijvoorbeeld met de btw? Hoe krijg ik een goed inzicht in het parkeergedrag van mijn werknemers? In dit artikel lees je alles over zakelijk parkeren.
Parkeerkosten lijken soms onschuldig, maar als je voor jouw business veel onderweg bent, of als je veel medewerkers achter het stuur hebt, dan kunnen de kosten snel oplopen.
De parkeerkosten die jouw bedrijf maakt kun je op verschillende manieren toewijzen of doorberekenen. Gebruikt een medewerker zijn privé-voertuig voor zakelijke doeleinden, dan kunnen parkeerkosten worden vergoed via de reiskostenvergoeding.
Werk je met voorrijkosten aan huis of is er een andere reden om je mobiliteitskosten door te rekenen aan je klant? Dan kunnen parkeerkosten ook toegevoegd worden aan je verkoopfactuur.
Wordt een auto van de zaak gebruikt, dan kunnen de parkeerkosten naar de winst- en verliesrekening. Houd er wel rekening mee dat de belasting per parkeerplek kan verschillen en dat niet op de alle parkeerkosten btw wordt gerekend.
Parkeer je op straat, via een parkeerapp of de parkeermeter, dan betaal je geen btw over je parkeerkosten. Parkeergelden op straat worden namelijk geïnd door de gemeente en zijn daarom een belasting. Over belastingen betaal je geen btw.
Parkeer je in een commerciële parkeergarage, zoals van Q-Park of ParkBee, of parkeer je op een andere commerciële parkeerplaats, dan betaal je meestal 21% btw. Die belasting kun je zakelijk terugvorderen.
Gebruik je een parkeerapp? Meestal betaal je dan servicekosten in de vorm van transactie- of abonnementskosten. Ook over deze kosten betaal je terug te vorderen btw.
Verschillende klanten, medewerkers en voertuigen en dan ook nog allerlei kosten mét en zonder btw. Om maar niet te beginnen over het bijhouden van papieren parkeerkaartjes.
De zakelijke parkeeradministratie wordt al snel complex. Gevolg is vaak dat dit veel werk oplevert voor de administratie, waardoor onnodige kosten worden gemaakt of kosten simpelweg niet goed worden verwerkt.
Parkeerapps maken de parkeeradministratie al een stuk overzichtelijker. Meestal vind je in ieder geval je gemeentelijke parkeerkosten op één factuur, waardoor je het overzicht makkelijker bewaart.
Gebruik je een app als EasyPark, dan kun je de app ook in veel commerciële garages gebruiken. Je vindt dan alle parkeerkosten, op straat en in garages, samen op één factuur. Mét btw-specificatie. Dat scheelt al een hoop werk én een hoop parkeerbonnetjes. Voor grotere bedrijven is dit echter niet altijd voldoende.
Met zakelijke parkeerapps, zoals EasyPark for Business of Park-line, krijg je extra functies die handig zijn voor grote bedrijven of bedrijven met een meer complexe parkeeradministratie. Zoals:
Je hebt de EasyPark app nodig om binnen te rijden. Geen app? Geen toegang. Lees meer over hoe het werkt in de bevestigingsmail of op onze website.
Download de gratis EasyPark app voordat je gaat parkeren.