Onze app is veranderd, wat betekent dit voor jou? Meer info

Een parkeervergunning aanvragen in Amsterdam: hoe werkt het?

Parkeren in Amsterdam is met zijn hoge prijzen een veelbesproken onderwerp en een parkeervergunning kan een hoop van het gedoe en de kosten besparen. Maar hoe werkt het precies? We geven antwoord op al je vragen.

Een parkeervergunning aanvragen in Amsterdam: hoe werkt het?

Hoe kun je een parkeervergunning in Amsterdam aanvragen?

Het aanvragen van een Amsterdamse parkeervergunning is vrij simpel. Het aanmelden gaat in twee stappen. De eerste stap is het invullen van een online formulier, waarmee wordt bepaald welke documenten je nodig hebt. De tweede stap is het verzenden van de aanvraag met de nodige documenten, zoals een machtiging en een kentekenbewijs. Je logt hiervoor in op je DigiD-account. Eigenlijk is het zo gepiept.

Hoe vraag ik een vergunning aan voor een elektrische auto?

Aanmelden voor een parkeervergunning voor een elektrische auto in Amsterdam is net zo makkelijk als voor een gewone auto, maar gaat wel via een ander formulier. Elektrische autobezitters hebben zelfs een aantal voordelen ten opzichte van andere autobezitters. Zo krijgen ze voorrang op de wachtlijst en mogen ze parkeren op openbare oplaadplekken in Amsterdam.

Wat zijn de voorwaarden?

Om een parkeervergunning in Amsterdam aan te kunnen vragen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je ingeschreven staan op een adres in Amsterdam, moet de auto op jouw naam staan en aan de milieueisen voldoen en mag je geen eigen parkeergelegenheid hebben. Wel zo eerlijk. Bij nieuwbouw zijn geen vergunningen verkrijgbaar en er geldt altijd een maximaal aantal vergunningen per adres.

Kan het overal in Amsterdam?

Aanmelden voor een vergunning is op veel plekken in Amsterdam mogelijk, maar niet overal. Ieder stadsdeel verstrekt ze, maar ieder stadsdeel heeft ook adressen met een nulplafond, waar geen vergunningen aan te vragen zijn. In sommige gebieden, waaronder het hele Centrum en delen van Oost, West en Zuid, wordt het maximaal aantal vergunningen sinds 1 juli 2019 ieder half jaar verlaagd, ten behoeve van meer groen, ruimte en schone lucht. Ook wel prettig toch, een leefbare stad?

Hoe lang duurt het?

De aanvraag van de parkeervergunning in Amsterdam lijkt een beruchte, waar je lang op moet wachten. Toch valt dit voor veel gebieden mee. Op veel plekken in Amsterdam Centrum, Oost, West, Zuid en Noord heb je je vergunning binnen 2 á 3 maanden binnen. Best wel snel, toch? Op sommige plekken kan de wachtlijd wel flink oplopen, soms zelfs tot meer dan een jaar. Bekijk hier een overzicht met alle wachttijden per gebied. Heb je een elektrische auto? Dan krijg je voorrang op de wachtlijst.

Wat kost het?

Net zo berucht als de wachtlijsten zijn waarschijnlijk de kosten. Maar ook die vallen vaak mee, afhankelijk van het stadsdeel. Inderdaad, vergunningen in hartje Amsterdam zijn prijzig en lopen op tot 535 euro per jaar. Wel nog steeds goedkoper dan per uur betalen: dat zou voor een heel jaar oplopen tot meer dan 65.000 euro. Gelukkig valt het verder mee: in bepaalde gebieden in Zuid en West kost een vergunning al minder dan 100 euro per jaar en in delen van Noord ben je zelfs voor drie tientjes klaar. Bekijk hier een overzicht met de kosten per gebied.

Geparkeerde auto's met een parkeervergunning in Amsterdam

Kunnen bedrijven ook een parkeervergunning aanvragen?

De aanvraag werkt voor bedrijven bijna hetzelfde als voor bewoners. De wachttijden zijn even lang en de aanvraag kan snel en simpel online. Wel moet je als bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen en zijn de kosten hoger, tot 856 euro per jaar.

Welke speciale vergunningen zijn er?

Naast vergunningen voor particulieren, elektrische autobezitters en bedrijven zijn er bijzondere groepen die een extra vergunning aan kunnen vragen, zoals mantelzorgers die vaak bij hun zieke familielid moeten parkeren. Het gaat om de volgende groepen:

  • Hulpverleners
  • Mantelzorgverleners
  • Maatschappelijke instellingen
  • Sportverenigingen
  • Volkstuinverenigingen

Hoe kan ik mijn parkeervergunning opzeggen, verhuizen of terugkrijgen?

Natuurlijk verandert er wel eens wat. Spijt van het opzeggen van je parkeervergunning? Geen stress, Amsterdam heeft een spijtoptantenregeling. Verhuis je naar een ander adres of wil je je vergunning opzeggen? Geef het even door en het wordt geregeld.

Ik heb een andere vraag

Amsterdam heeft een handige website over parkeervergunningen. Daar staat wel heel veel informatie, vandaar het overzicht hierboven. Mis je toch nog iets, dan kun je er altijd even induiken.

Heb je (nog) geen parkeervergunning of parkeer je ergens anders dan bij je eigen huis? Parkeer dan goedkoop en makkelijk met de app van Parkmobile. Meer Parking Hacks? Bekijk ze hier.

Meer nieuwsberichten

Copyright © 2023 Easypark. Alle rechten voorbehouden.