Onze app is veranderd, wat betekent dit voor jou? Meer info

Goed voorbereid op weg in de herfst: 7 tips

De dagen worden korter, bladeren vallen van de bomen en regen valt uit de grijze wolken boven ons: het is herfst. Ga goed voorbereid de weg op met deze zeven tips voor in de auto.

Goed voorbereid op weg in de herfst: 7 tips

Blijf alert

Doordat het vroeg donker wordt, krijgen sommige mensen last van vermoeidheid. Jaarlijks ontstaan er honderden ongelukken alleen al door slaperigheid. Zorg er dus voor dat je alert blijft: zing mee met de radio of zet onze herfstige Spotifyplaylist keihard aan (ook perfect voor thuis bij de verwarming), drink voor je vertrek een kop koffie, draai de ramen open voor frisse lucht, zoek contact met je medeweggebruikers… Alles om je aandacht erbij te houden.

Luister op Spotify

Vervang de ruitenwissers

Vaak kom je er pas tijdens een regenbui achter dat je ruitenwissers strepen achterlaten. Ruitenwissers drogen in de zomer vaak uit. Daarom is het verstandig om in de herfst je ruitenwissers te controleren en eventueel te vervangen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Controleer gelijk of je ruitenwisservloeistof antivries bevat voor wanneer de temperaturen onder nul duiken.

Controleer de verlichting

Vaak vertrek je in het donker en kom je in het donker thuis. Goede verlichting is dus essentieel. Controleer of alle verlichting goed werkt en schoon is. Zet bij laagstaande zon je licht aan, zodat tegenliggers je beter zien. Je mistlampen mag je officieel alleen gebruiken bij mist of sneeuwval, niet bij regen.

Houd er rekening mee dat je mistlampen aan de voor- en achterkant alleen mag voeren als het zicht minder dan 50 meter is. Mistlampen aan de voorkant mag je al gebruiken bij minder dan 200 meter zicht. Bepaal je afstand op basis van de lantaarnpalen: de afstand tussen twee lantaarnpalen is meestal 50 meter. Of gebruik de hectometerpaaltjes die 100 meter uit elkaar staan.

Denk aan je zonnebril

In de zomer denk je automatisch aan je zonnebril, maar ook in de herfst moet je er een bij de hand hebben. Doordat de zon laag staat, kun je op elk moment verblind worden. Verstandig om dus altijd een zonnebril in je auto te hebben liggen.

Voorkom beslagen ruiten

De hogere luchtvochtigheid zorgt al snel voor beslagen ruiten. Dit is niet alleen vervelend tijdens het autorijden, het kan ook levensgevaarlijk zijn. Bovendien controleert de politie hierop: een boete kan oplopen tot €370. Zet daarom je airco aan of de verwarming op hoogste stand en wacht tot je vrij zicht hebt voordat je gaat rijden.

Check je banden

Nat wegdek kan verraderlijk zijn: glibberige witte strepen en plassen in de schaduw kunnen opvriezen. Neem geen risico en vervang in november je banden voor winterbanden voor extra grip. Bewaar bovendien meer afstand tot je voorligger en pas je snelheid aan bij regen: je remweg is langer en medeweggebruikers trappen sneller op de rem wanneer het regent.

Voorkom pech

Met name de accu ondervindt sneller problemen wanneer het kouder wordt. Om opstartproblemen te voorkomen kun je ervoor kiezen om je accu te laten controleren. Verwijder ook de blaadjes op je motorkap: deze kunnen het rooster in je motorkap afdekken, waardoor je minder frisse lucht binnen krijgt in je auto. Droge bladeren verkruimelen en kunnen problemen veroorzaken, zoals het verstoppen van de afwatering onder je accu.

Naast enkele gevaren waar je alert op moet zijn, is de herfst vooral heel erg mooi. De felgekleurde bomen, prachtige zonsondergangen en mooie wolkenpartijen bieden een perfecte setting voor jouw autorit. Om ultiem te genieten, hebben wij de perfecte herfstsoundtrack gemaakt voor in de auto.

Meer Parking Hacks? Bekijk ze hier.

Meer nieuwsberichten

Copyright © 2023 Easypark. Alle rechten voorbehouden.