Onze app is veranderd, wat betekent dit voor jou? Meer info

3 tips voor rijden en parkeren in de zon

Yes, zomer! Tijd voor een roadtrip! Heb je alles? Je rijbewijs, autopapieren, snacks voor onderweg en… je zonnebril? Want die heb je zeker nodig met die heerlijke zomerzon. We hebben onze beste tips voor rijden en parkeren in de zon voor je op een rijtje gezet. Zo ben je voorbereid op elke onverwachte zonnestraal.

3 tips voor rijden en parkeren in de zon

1. Zonnebril bij de hand

Als je achter het stuur zit, is het natuurlijk niet handig om je zonnebril uit je tas op de achterbank te vissen. Zorg er daarom voor dat er standaard een zonnebril in je auto ligt. En bewaar ‘m op een vaste plek. Het dashboardkastje, het vak tussen de voorstoelen of misschien heb je wel een handig vakje bij je autoradio? Zo weet je je zonnebril snel te vinden én heb je ‘m altijd binnen handbereik. Wel zo gemakkelijk als het zonnetje ineens doorbreekt.

2. Wat voor zonnebril moet je hebben?

Kies een zonnebril met grijze, groene of bruine glazen. Bij deze glazen veranderen de kleuren van bijvoorbeeld stoplichten, remlichten en verkeersborden niet. Verder is een polariserende zonnebril een aanrader. Deze vermindert schitteringen waardoor je nooit meer last hebt van fel licht. Ga ook voor een grote zonnebril met een klein montuur, hiermee is je blikveld namelijk groter en hoef je minder om je heen te kijken.

Draag je een bril op sterkte? Kies dan voor een overbril, een opzetstukje óf een zonnebril op sterkte. Zorg er in ieder geval voor dat je iets hebt, want de zon kan je flink verblinden.

3. Geef je auto ook een zonnebril

Niet alleen je ogen hebben bescherming nodig, ook je auto kan soms wel een zonnebril gebruiken. Parkeer je je auto in de zon? Dan is een zonnescherm op de voorruit een goed idee. Hiermee houd je niet alleen de warmte uit je auto (nooit meer een gloeiend heet stuur!), het zonlicht beschadigt ook niet je interieur.

Het bekendste zonnescherm is waarschijnlijk de voorruitfolie; een deken, vaak met aluminiumfolie, die je voorruit tegen de zon beschermt. Ook handig zijn de wat kleinere zonneschermen die je met zuignappen aan de binnenkant van de auto vastmaakt. Deze zijn vooral geschikt voor de (achterste) zijruiten en je achterruit. Je kunt ze tijdens het rijden laten zitten en je zijramen kunnen gewoon open. Frisse lucht en zonbescherming tegelijk dus! Liever permanente bescherming tegen felle zon? Overweeg dan eens om je voorruit te laten tinten. Het houdt je auto niet koel, maar zorgt wel voor beter licht en beschermt daarnaast je interieur.

Bonustips: zo rijd je veilig in de zon

Het is natuurlijk heerlijk om te rijden in zonnig weer, maar felle of laagstaande zon kan je zicht verminderen. Een aantal tips om veilig de weg op te gaan:

  • Zorg ervoor dat je autoruiten altijd schoon zijn. Van buiten, maar ook van binnen. Want felle zon op vieze ruiten kan je verblinden. Vul je ruitenwisservloeistof regelmatig bij en controleer of je ruitenwissers niet versleten zijn. Die kunnen namelijk strepen op je ruit achterlaten.
  • Bescherm je tegen fel zonlicht met een zonneklepverlenger. Deze plaats je op je bestaande zonneklep. Verlengers zijn verstelbaar, waardoor je altijd goed zicht houdt op de weg.
  • Rij met je autolampen aan. Vooral bij laagstaande zon is het verstandig om je dimlichten aan te doen. Zo zien tegenliggers je beter én sneller, zeker als ze tegen de zon in kijken.
  • Matig je snelheid bij felle, laagstaande zon. Je hebt dan minder zicht en daarom is het extra belangrijk dat je snel kunt reageren op onverwachte situaties.

Meer nieuwsberichten

Copyright © 2023 Easypark. Alle rechten voorbehouden.