Onze app is veranderd, wat betekent dit voor jou? Meer info

Let op! De buitenland boete blog

Let op! De buitenland boete blog

Waarschijnlijk heb je er hard voor gespaard en lang naar uitgekeken: je welverdiende vakantie. Eindelijk is het zo ver! Je koffer is gepakt en op het werk heb je alles netjes afgerond en/of overgedragen. Weg stress! Nu kan het genieten beginnen. Maar let goed op. Ga je met de auto op vakantie? In Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal gelden vaak andere verkeersregels dan in Nederland. Parkmobile zet deze regels voor jou op een rijtje. Want een boete tijdens je vakantie? Daar zit je niet op te wachten. 

Zorg voordat je op reis gaat dat er niets aan je auto mankeert. Doe daarom altijd een dubbelcheck op onderstaande punten voor een goede voorbereiding.

 1. Accu conditie
 2. Olie verversen
 3. Vloeistof (ruitensproeier en koelwater)
 4. Werking van de airconditioning
 5. Conditie van de ruitenwissers

Frankrijk: Een fin terrible

 • Het vasthouden van je mobiel kost je tussen de €135 en €170. Daarnaast mag je alleen bellen via je carkit, dus niet via je hoofdtelefoon of oortjes. Deze regels gelden ook voor fietsers.
 • Heb je een persoon jonger dan 18 jaar in auto? Dan geldt er een algeheel rookverbod in je voertuig. Dit is ook van toepassing in Italië.
 • Een radarverklikker (geeft naderende flitspalen aan) is in Frankrijk ten strengste verboden. Doe je dit wel? Dan riskeer je een boete van maximaal €1500.
 • Alcoholregels zijn gelijk aan die in Nederland: max. 0,5 promille en bij beginnende bestuurders 0,25 promille. Overschrijd je deze promillage? Reken dan op een boete vanaf €135 en mogelijke ontzegging van de rijbevoegdheid.
 • Slippers aan tijdens het autorijden? Dit wordt in veel landen als onveilig beschouwd en kan leiden tot een boete.
 • Let op: In Frankrijk dien je tevens veiligheidshesjes (voor het aantal personen in de auto), gevarendriehoek en alcoholtest in de auto te hebben. Wanneer deze materialen niet aanwezig zijn, of niet gebruikt worden, riskeer je een boete vanaf €135.

LET OP: Steeds meer landen gaan werken met milieustickers. De milieustickers zijn er om de luchtkwaliteit in grote steden te verbeteren. Lees hier meer over milieuzones. Ook is het handig om te weten of je op jouw route tolwegen tegenkomt. Ook hierin geven je tips. 

Italië: Lap de regels niet aan je laars

 • Ook in Italië is het verboden om je mobiele telefoon vast te houden tijdens het rijden. Sterker nog: je mag hem niet eens vasthouden terwijl je stilstaat met je auto. Lap je deze regels aan je laars? Dan riskeer je een boete van €160. Voor handsfree bellen wordt een oortje aangeraden.
 • Voor alcohol geldt een toegestane maximum van 0,5 promille. Blaas je 1,5 promille of hoger? Dan bedraagt de boete van maximaal €1500.
 • Bij stilstaan of parkeren op een plek waar dit verboden is, betaal je een boete vanaf €41.
 • Let op: In Italië dien je tevens ten alle tijden een gevarendriehoek en veiligheidshesjes voor alle inzittenden in je auto te hebben.

Duitsland: Dat is niet fein

 • Genoeg benzine op de Autobahn is een must. Met een (bijna) lege tank ben je namelijk in overtreding.
 • Duitsland heeft een strafpuntensysteem vergelijkbaar met het Nederlandse puntensysteem voor jongeren. Het Duits systeem geldt ook voor buitenlanders. Voor verkeersovertredingen met een boete vanaf € 60 of verkeersmisdrijven worden 1 tot 3 strafpunten toegekend.
 • Let op: In Duitsland dien je tevens een gevarendriehoek, veiligheidshesjes voor het aantal personen dat je vervoert en een verbanddoos bij je te hebben.

Spanje 

 • Het vasthouden van je mobiel tijdens het rijden, stilstaan en voor een stoplicht kost je rond de €200. Daarnaast is het gebruik een headset,hoofdtelefoon of oortjes verboden, ook deze boete bedraagt €200.
 • Een radarverklikker is in Spanje verboden. Doe je dit wel? Dan riskeer je een boete van maximaal €6000.
 • Apparatuur bedienen tijdens het autorijden is verboden en kan je een boete opleveren vanaf €200
 • Rijden onder invloed kan een boete opleveren tussen de €500 en €1000. Dit hoogte van het boetebedrag is afhankelijk van je inkomen.

Portugal 

 • Parkeer je de auto in het donker buiten de bebouwde kom? Dan riskeer je een boete tussen de €250-€1250.
 • Ook in Portugal mag je tijdens het rijden absoluut geen gebruik maken van je mobiele telefoon. Hierdoor kan je een boete riskeren tussen €120-€600.
 • Een radarverklikker is in Portugal verboden. Doe je dit wel? Dan riskeer je een boete van maximaal €2500.
 • In Portugal dien je altijd een veiligheidshesje in de auto aanwezig te hebben. Is deze niet aanwezig of wordt het veiligheidshesje niet gebruikt? Dan kan je een boete krijgen tot €600.

Betalen

Er zitten ook een aantal haken en ogen aan het wel of niet betalen van een buitenlandse boete. Is er wel bewijs dat jij reed? De ontvanger van de boete moet via het opgestuurde document goed ingelicht worden over de specifieke overtreding, de betalingsmodaliteiten en te volgen procedure in de taal van de ontvanger. Is deze omschrijving niet duidelijk? Dan hoeft de boete niet betaald te worden. Houd wel rekening dat je met een openstaande boete in het land zelf wel aangehouden kunt worden. De bekeuring dient dan alsnog betaald te worden en je loopt zelfs het risico op beslaglegging van je auto.

De NOS heeft een handig overzicht gemaakt van de ‘Boete-route’ door Europa met de belangrijkste boetes en prijzen. Op onze blog pagina vind je meer tips en informatie over rijden en parkeren in de zomer.

Meer nieuwsberichten

Copyright © 2023 Easypark. Alle rechten voorbehouden.