Contact
help

Een parkeervergunning aanvragen in Amsterdam: zo werkt het

25 november 2019

Parkeren in Amsterdam is met zijn hoge prijzen een veelbesproken onderwerp en een parkeervergunning kan een hoop van het gedoe en de kosten besparen. Maar hoe werkt het precies? Een overzicht.

Een parkeervergunning in Amsterdam aanvragen

Het aanvragen van een Amsterdamse parkeervergunning is vrij simpel, maar je moet wel eerst aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je ingeschreven staan op een adres in Amsterdam, moet de auto op jouw naam staan en aan de milieueisen voldoen en mag je geen eigen parkeergelegenheid hebben. Wel zo eerlijk. Bij nieuwbouw zijn geen vergunningen verkrijgbaar en er geldt altijd een maximaal aantal vergunningen per adres.

Het aanmelden gaat vervolgens in twee stappen. De eerste stap is het invullen van een online formulier, waarmee wordt bepaald welke documenten je nodig hebt. De tweede stap is het verzenden van de aanvraag met de nodige documenten, zoals een machtiging en een kentekenbewijs. Je logt hiervoor in op je DigiD-account. Eigenlijk is het zo gepiept.

Heb je een elektrische auto? Winning! Aanmelden is net zo makkelijk als voor een gewone auto (via dit formulier) en daarnaast krijg je met een elektrische auto een aantal privileges. Je krijgt voorrang op de wachtlijst en je mag ook nog eens parkeren bij openbare oplaadpunten.

Heb je een bedrijf? Ook dan is het even simpel. De wachttijden zijn even lang en de aanvraag kan snel en simpel online. Wel moet je als bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen en zijn de kosten hoger, tot 856 euro per jaar.

De boosdoeners: wachttijden en kosten

De parkeervergunning in Amsterdam is een beruchte, waar je lang op moet wachten veel voor betaalt, denken velen. Toch valt dit voor veel gebieden mee. In veel gevallen is er niet eens een wachttijd en is die er wel, dan heb je de vergunning vaak binnen 2 á 3 maanden binnen. Best wel snel toch? Op sommige plekken kan de wachtlijd wel flink oplopen, soms zelfs tot meer dan een jaar. Hieronder een overzicht met de minimale en maximale wachttijd per stadsdeel. Bekijk hier een overzicht met de wachttijden per zone.

Stadsdeel Wachttijd
Centrum 2 tot 4 maanden
Noord Geen
Oost 0 tot 15 maanden
Zuid 0 tot 4 maanden
West 0 tot 14 maanden
Nieuw-West Geen
Zuidoost 0 tot 8 maanden

 

Ook de kosten vallen vaak mee. In sommige gebieden in Zuid en West kost een vergunning al minder dan 100 euro per jaar en in delen van Noord ben je zelfs voor drie tientjes klaar. Vergunningen in hartje Amsterdam zijn wel behoorlijk prijzig en lopen op tot 535 euro per jaar. Wel nog steeds goedkoper dan per uur betalen: dat zou voor een heel jaar oplopen tot meer dan 65.000 euro. Hieronder een overzicht met de kosten per stadsdeel. Bekijk hier een overzicht met de kosten per zone.

Stadsdeel Kosten per jaar
Centrum €330 tot €535
Noord €30
Oost €265
Zuid €96 tot €300
West €96 tot €330
Nieuw-West €96
Zuidoost €65

 

Geparkeerde auto's met een parkeervergunning in Amsterdam

Zijn er ook plekken waar je geen vergunning aan kan vragen?

Aanmelden voor een parkeervergunning is op veel plekken in Amsterdam mogelijk, maar niet overal. Ieder stadsdeel verstrekt vergunningen, maar ieder stadsdeel heeft ook adressen met een nulplafond, waar geen vergunningen aan te vragen zijn. In sommige gebieden, waaronder het hele Centrum en delen van Oost, West en Zuid, wordt het maximaal aantal vergunningen sinds 1 juli 2019 ieder half jaar verlaagd, ten behoeve van meer groen, ruimte en schone lucht. Ook wel prettig toch, een leefbare stad?

Speciale gevallen

Natuurlijk verandert er wel eens wat. Spijt van het opzeggen van je parkeervergunning? Geen stress, Amsterdam heeft een spijtoptantenregeling. Verhuis je naar een ander adres of wil je je vergunning opzeggen? Geef het even door en het wordt geregeld.

Verder zijn er naast vergunningen voor particulieren, elektrische autobezitters en bedrijven nog vergunningen voor bijzondere groepen die een extra vergunning aan kunnen vragen, zoals mantelzorgers die vaak bij hun zieke familielid moeten parkeren. Er zijn extra vergunningen voor de volgende groepen:

  • Hulpverleners
  • Mantelzorgverleners
  • Maatschappelijke instellingen
  • Sportverenigingen
  • Volkstuinverenigingen

Mist er nog iets? Amsterdam heeft een handige website over parkeervergunningen. Daar staat wel heel veel informatie, vandaar dit artikel. Mis je toch nog iets, dan kun je er altijd even induiken.

Heb je (nog) geen parkeervergunning of parkeer je ergens anders dan bij je eigen huis? Parkeer dan goedkoop en makkelijk met de app van Parkmobile.