Onze app is veranderd, wat betekent dit voor jou? Meer info

De 10 hotspots van Hoorn

Hoorn is waarschijnlijk niet de eerste stad waar je aan denkt voor een dagje weg. Toch is een bezoekje zeker de moeite waard. Deze Noord-Hollandse stad aan het Markermeer is vooral bekend van de historische havens, de kaasmarkt en gezellige kermis. Wij hebben 10 hotspots van Hoorn voor je op een rijtje gezet.

De 10 hotspots van Hoorn

Parkeertip: parkeer met EasyPark eenvoudig op straat of in parkeergarage ’t Jeudje aan de Vollerswaal. Bekijk parkeerlocaties

1. De Hoornse haven

Vader Abraham zong al over de Hoornse haven in zijn lied “Het kleine café aan de haven”. Dit werd geschreven in ’t Schippershuis, een café aan de rand van de haven. Logisch, want het havengebied van Hoorn is echt een bezienswaardigheid en mooi stukje geschiedenis. Je hebt er de gemeentelijke binnen- en buitenhaven en de particuliere Grashaven en Vluchthaven. Bekijk de prachtige historische schepen, loop langs de ‘Scheepsjongens van de Bontekoe’ en eet een hapje in de Hoofdtoren, één van de belangrijkste verdedigingstorens van Hoorn.

2. De Roode Steen

De Roode Steen is het meest centraal gelegen plein van Hoorn en sluit aan op vele winkelstraten. Het plein heet zo omdat er vroeger veel executies plaatsvonden. Je vindt er dan ook het standbeeld van ‘Jan Pieterszoon Coen (stille getuige van het verleden) en het Westfries Museum. Vergeet vooral niet even binnen te lopen bij restaurant ‘de Waag’. Dit was vroeger hét hoofdgebouw voor de kaasmarkten in Hoorn. Werden er toen kazen gewogen, vind je ze nu terug op je bord. In de zomermaanden wordt er op het plein de Hoornse Kaasmarkt gehouden.

3. Museum van de 20e eeuw

Wanneer je het Oostereiland bezoekt zie je vooral veel oude pakhuizen. Vroeger werden ze ook gebruikt als gevangenis. Tussen de pakhuizen vind je de ingang van het Museum van de 20e eeuw. Hier maak je een reis door de tijd met nostalgische voorwerpen en retro huiskamers.

4. Oosterpoort

Een stukje stadsgeschiedenis! De Oosterpoort is gebouwd in 1578 en is als enige stadspoort in Hoorn overgebleven. Hiernaast ligt de ‘Draafsingel’, een kanaal die gegraven werd ter verdediging.

5. De Grote Kerk en het Kerkplein

Na de Roode Steen is dit het bekendste plein van Hoorn. Je kunt de Grote Kerk bekijken, een terrasje pakken of het St. Jansgasthuis bezoeken. Dit was een van de eerste ziekenhuizen in Hoorn en een klooster waar pelgrims en reizigers verbleven. De overige kamers werden gebruikt voor de zieken.

6. Mariatoren

De Mariatoren is in 1508 gebouwd als onderdeel van de stadsmuur. Er werd vroeger buskruit in opgeslagen, vandaar ook wel bekend onder de naam ‘Kruittoren’. Je kunt tegenwoordig in de toren overnachten. Hoe uniek!

7. Het Park Schouwburg (theater)

Een theateruitje mag eigenlijk niet missen tijdens je bezoek aan Hoorn. De schouwburg ‘Het Park’ ligt aan de rand van de stad met een prachtig uitzicht over het Markermeer. Je kunt er musicals, concerten en stand-up comedy bijwonen. Bekijk vooraf de agenda op de website van Het Park.

8. Koepelkerk

Vanaf het plein De Roode Steen is de grote koepel al goed te zien. De koepelkerk is gebouwd in 1882 en heeft opvallend kleine ingangen in verhouding met de grootte van de kerk.

9. Noorderkerk

De Noorderkerk is gebouwd in 1441 en daarmee een van de oudste gebouwen in heel Hoorn. Je vindt de kerk aan de Kleine Noord. Het is een middeleeuwse kerk die z’n oorspronkelijke vorm mooi heeft behouden.

10. De tulpenvelden

Iets verder van en rondom Hoorn liggen veel verschillende, unieke tulpenvelden. Dus ben jij gek op deze bloem van eigen bodem? Rij dan een klein stukje verder naar Venhuizen, de Goorn, Wieringerwerf of Obdam en bezoek de verschillende tulpenboerderijen.

 

Meer nieuwsberichten

Copyright © 2023 Easypark. Alle rechten voorbehouden.